Ljusterapi

Känner du dig trött och sliten under vintern? Det är inte så konstigt. Rent biologiskt så är vi människor inte lämpade för att vara uppe lika länge på vintern som på sommaren. Faktum är att kroppen, precis som hos björnar, förbereder sig för vintersömn. Det är främst sömnhormonet melatonin som är inblandad i den processen. Melatoninproduktionen påverkas av ögats exponering för dagsljus. När det är mörkt så tillverkas melatonin och du blir trött. När ögat sedan exponeras för dagsljus igen så avstannar produktionen av melatonin och vakenhetshormoner börjar att produceras.I Sverige så är vintrarna mörka och det är svårt för oss att få tillräckligt mycket dagsljus. Minst 20 minuters "rent" dagsljus behöver vi för att vår hormonproduktion ska fungera optimalt. Det elektriska ljus som vi dagligen exponeras för är på tok för svagt för att kunna påverka hormonproduktionen.

Forskning har visat att brist på gryningsljus under vintern gör att dygnsrytmen förskjuts och således orsakar sömnproblem. Det positiva är att vi på artificiellt vis kan tillföra kroppen det effektiva dags- och gryningsljus som vi behöver. Det sker genom speciella lampor som ofta benämns ljusterapilampor eller gryningsljuslampor.

 • Ljusterapi

  Philips goLITE BLU HF3320/01

  Philips goLITE BLU HF3320/01 är en bärbar ljusterapi lampa som är utformad för att naturligt öka din energi och förbättra ditt humör. Med hjälp av sina blåa lysdioder med lång hållbarhet hjälper lampan goLITE BLU HF3320/01 dig att bekämpa vintertrötthet och mildra effekterna av jetlag. Denna apparat ger synliga resultat efter ca 15-45 minuters daglig användning. Som en extra bonus integrerar denna Philips goLITE BLU HF3320/01 en dimmer med 3 nivåer för ett mjukt och personligt ljus.

  Läs mer »


  Sunrise System ljusterapilampa

  Sunrise System 320

  Med en ljusstyrka på 10 000 Lux är detta världens enda ljusterapilampa och gryningssimulator i ett. Har du svårt att komma upp på morgonen? Med ett par enkla tryck ställer du in en virtuell soluppgång. Bestäm när du vill vakna och hur lång soluppgången ska vara så sköter klockan resten. Sätt till exempel väckning 07.15 och en halvtimme soluppgång, så kommer lampan att börja lysa svagt 06.45 och sedan successivt öka i styrka till 07.15 då den lyser maximalt. Vill du vara på den säkra sidan kan du även ställa in ett ljudalarm.

  Läs mer »

 • Lanaform ljusterapilampa

  Lumino Plus LA190104

  Kämpa mot vinterns gråa och trista väder och gör en ljusterapisession med denna ljusterapi lampa från Lanaform.

  Denna lampa använder PLL lysrör på 36 W och erbjuder en ljusstyrka på 14 000 lux och kan lutas i 35° för en hög användarkomfort.

  Läs mer »

Tillbaka till toppen