Snarkning - problem och lösning

Snarkning är ett vanligt problem. Mellan 5-7 procent av alla svenskar som snarkar anser att deras livskvalité försämras på grund av besvären.

Att ha en partner som snarkar kan många gånger vara mer påfrestande än att faktiskt snarka själv. Ljudet ifrån en snarkning kan i extrema fall nå närmare 93 decibel, dvs ljudnivån är lika hög som om någon kickat igång en stor motorcykel i sovrummet. Det är således inte konstigt att par väljer att ha separata sovrum om en av dem snarkar.

Det karakteristiska ljudet uppkommer när luftvägarna delvis blockeras av den mjuka vävnad som finns på baksidan av halsen. När snarkaren andas in så vibrerar den mjuka vävnaden, svalget och gomseglet och snarkning uppstår. Snarkningar kan ofta förväxlas med sömnapné, andningsuppehåll i sömnen. Sömnapné kan vara ett allvarligt tillstånd och det är därför viktigt att uppsöka läkare för att få snarkningarna diagnosticerade.Hur slutar man att snarka?

Det finns en rad effektiva produkter och hjälpmedel som kan hjälpa dig att sluta sluta snarka. Nedan så följer ett par generella tips som du kan prova nu direkt.

 • Ofta så är den som snarkar överviktig. Om personen går ned i vikt så minskar ofta snarkningarna och ibland så upphör de till och med helt.


 • Alkohol och tobak påverkar snarkande. En rekommendation är att dra ned på konsumptionen


 • Ligg på sidan snarare än att ligga på rygg eller mage.


  • snarkning

   Zedopor Snarkfri

   Snarkljud orsakas av vibrationer i svalget när den mjuka gommen tappar spänsten och gomseglet ofrivilligt vibrerar vid andhämtning. Zedopor är en snarkdämpande spray som verkar genom att fukta vävnaderna i det bakre delen av gommen och svalget. Detta reducerar vibrationerna i vävnaderna - d.v.s. själva uppkomsten till snarkningar.

   Läs mer »


  • bäddmadrass

   Nozovent

   Nozovent består av en mjuk plastskena som används för att vidga näsborrarna så att det blir lättare att andas genom näsan. Nozovent kan fungera om dina snarkningar beror på att du är för trång i näsan. Den går också att använda när du är förkylning, allergi eller har nästäppa av någon annan orsak.

   Läs mer »